ДПХ

Доброкачествена простатна хиперплазия

Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или доброкачественото уголемяване на простатата е най-често поставяната диагноза от всички урологични заболявания при мъжете над 50 години. Причините за заболяването не са напълно изяснени, но това състояние се свързва с хормонални промени в организма, които стимулират растежа на жлезата. С постепенното нарастване на органа се притиска уретрата и пикочния мехур, което повлиява отрицателно уринирането.

Какви са симптомите, свързани с ДПХ?

Уголемената простата може да повлияе уринирането по различен начин като комбинацията от симптоми и тяхната "острота" могат да се различават помежду си. В допълнение, съществува връзка между размера на простатата и субективните оплаквания. 

Симптомите могат да бъдат разделени на следните групи за по-голямо улеснение:

Симптоми при уриниране:

 • слаба струя
 • затруднения в началото на уриниране (отнема повече време да започнете да уринирате, има необходимост от напрягане, и т.н.)
 • непостоянна струя
 • раздвояване или разпръскване на струята при уриниране
 • удължено време на уриниране
 • усещане за непълно евакуиране на пикочния мехур
 • прокапване в края или след края на уриниране

 

Симптоми при пълен пикочен мехур:

 • по-честа нужда от уриниране от преди
 • често ставане през нощта (ноктурия)
 • внезапни позиви за уриниране
 • неволево отделяне на урина (инконтиненция)

Подкрепа на функцията и състоянието на простатата

Наблюдателно изчакване

Ако вече имате диагноза доброкачествено уголемяване на простатата, но притежавате смущения при уриниране, които биха нарушили значително качеството ви на живот, лекарят ще ви препоръча да наблюдавате състоянието си като превантивна мярка. С други думи, ще ви бъде разяснена природата на заболяването и ще ви бъдат дадени препоръки за промени в начина ви на живот, с които може да забавите проявата на симптомите. Препоръчителни са редовни медицински прегледи. По този начин лекуващият ви лекар може да наблюдава състоянието ви във времето и ако симптомите се влошат ще ви бъде предписано лечение. С появата на първите симптоми е препоръчително да приемате хранителни добавки, за да подкрепяте нормалното състояние на простатата и пикочните пътища.

Растителни продукти

Тези продукти съдържат растителни екстракти с доказани (научни изследвания, традиционна медицина) положителни ефекти за работата на простатата и уринарния тракт при леки до умерени симптоми на болестта. Най-често използваните продукти в тази група съдържат saw palmetto и коприва. Безусловното предимство на природните продукти се дължи на факта, че при тяхната употреба не се наблюдават сериозни нежелани реакции.

Оперативно лечение

Провежда се само в случай на усложнения (запушване на уретрата). Благодарение на напредъка в медицинските науки, уролозите имат възможност да провеждат т.н. минимално инвазивна оперативна техника, която носи минимален риск от усложнения и позволява бързо възстановяване на пациента

За още полезна информация посетете нашата страница: За простатата